V 48 urah do oblaka

By 7. februarja 2018 16 marca, 2018 Projekti

Mojca, Anja, Karmen, Mark, Aljaž, Urban, Nik, Rok in Andraž so nadarjeni dijaki različnih srednjih šol so se odločili svojo nadarjenost dodatno preizkusiti v nečem novem. Zanje smo pripravili izziv, da v 48 urah razvijejo idejo, urbani hack, ki bo po 48 urah dejansko namenjen svoji uporabi.

Za začetek smo razjasnili razliko med besedama #makeathon in #hackathon. Bistvo hackathona pa je izboljšanje že obstoječe stvari, makeathon pa je skupno ustvarjanje ob pomoči digitalnih tehnologij s poudarkom na sodelovanju.

 

S socialnimi igrami smo udeležence formirali v tri vsebinske skupine (oddelke): dizajn, izdelava in uporabniška izkušnja. Idejo o urbanem hacku so iskali skozi oči določene skupine, ob sprehodu čez mestno jedro. Zbrane ideje smo zapisali na plakat, kriterije za izdelavo urbanega hacka pa kar na našo interaktivno steno. Pred večerjo, ki je potekala kar v KLabu, kakor tudi vsi ostali obroki, smo jim predstavili stroje s pripadajočo programsko opremo.

Konec petkovega delovnega večera smo zaključili s predstavitvijo idej, katero smo izpopolnili in nadgradili. In tako je nastala klopca, ki smo jo poimenovali Klaudij(a).

Sobotno jutro smo pričeli z izdelavo kosovnice in tako smo izračunali kakšen in koliko materiala potrebujemo. Nato smo skico iz papirja preselili v računalniško podobo in pripravili datoteke za CNC stroje. Potrebovali pa smo tudi načrt za električno napeljavo LED osvetlitve ter polnjenja električnih naprav. Sledilo je rezanje, brušenje, 3D tiskanje, spajkanje, programiranje elektronike oz. fabriciranje sestavnih delov.

 

Nedelja je bila namenjena sestavljanju našega urbanega hacka, ki so si ga zamislili dijaki. Sproti smo iskali tudi rešitve za nastale probleme pri napenjanju škripcev, napeljevanju elektronike ter sestavljanju klopce.

Sestavljeno klop smo prestavili v Urbano okolje, kjer je bil potreben le še test. Ali je klopca Klaudij(a) prestala test, si poglejte v fotogaleriji.

Urbani hack – klopco Klaudij(a) so ustvarili dijaki iz naslednjih srednjih šol:

Mi pa že komaj čakamo kakšnemu izzivu bomo lahko ustregli skupaj z dijaki mariborskih srednjih šol na drugem #makeathonu. Spremljajte nas na Facebooku in Twitterju, morda pa tudi sami najdete navdih in se udeležite katerega izmed usposabljanj: CNC rezkalnika, 3D tiskalnika ali laserskega rezalnika in gravirnika.

Novice