Delavnica “#SmartBarbieHouse”

By 6. septembra 2018 2 oktobra, 2019 Delavnice, fejstspejs
  • Vas zanima kaj se skriva pod pokrovom robotske kosilnice?
  • Bi želeli, da vaša velikonočna dekoracija utripa v ritmu vaše najljubše pesmi?
  • Bi si sami izdelali “pametne žaluzije” za katere vam strokovnjaki želijo zaračunat več sto evrov?

Odgovor se skriva v besedi mikrokrmilnik. Majhen čip, ki ga lahko z malo znanja programiranja in elektronike spremenimo v nadvse uporabnega pametnega hišnega pomočnika. Da bi učenje programiranja in elektronike naredili kar se da dostopno širšim množicam, so leta 2003 v Italiji razvili odprtokodno matično ploščo z mikrokrmilnikom, namenjeno hitremu prototipiranju in jo poimenovali Arduino. To platformo so hitro posvojili tako kitajski izdelovalci klonov kot tudi makerji širom po svetu.

Tako smo se tudi v našem fablabu po dveletnem premoru odločili pripraviti novo delavnico programiranja in elektronike na platformi Arduino in jo poimenovali #SmartBarbieHouse. Na 4 srečanjih se bomo sprehodili vse od osnov do končnega izdelka – vsak udeleženec si bo lahko izbral lasten projekt s področja avtomatizacije doma, vse projekte pa bomo skupaj sproti preizkušali na “Pametni hiški za barbike”.

Srečevali se bomo v sredah ob 18. uri:

  1. 26.09.2018: “Hello world” – Spoznavanje s platformo Arduino, testno ploščico, osnovnimi elektronskimi komponentami in programskim okoljem Arduino IDE.
  2. 03.10.2018: “Lučke, lučke, lučke” – Spoznavanje osnov programiranja v programskem jeziku C ter vhodov in izhodov na Arduinu.
  3. 10.10.2018: “Zaznavanje okolja” – Priklop senzorjev in odčitavanje vrednosti, ki jih vračajo. Osnove objektnega programiranja v C++.
  4. 17.10.2018: “Komunikacija” – Odčitavanje vrednosti preko serijskega terminala (USB kabla) in terminala na mobilni napravi (Bluetooth komunikacija).

Zaradi omejenega števila mest  se je potrebno na delavnico obvezno prijaviti. Ker želimo, da bi vsi udeleženci od delavnice odnesli kar največ, smo vanjo vključili:

  • 4 delavnice po 3 ure
  • 2 mesečni članarini (možnost uporabe naših računalnikov in našega ElektroLaba)
  • Arduino Nano, testna ploščica in osnovne električne komponente, ki jih udeleženci lahko odnesejo domov

Cena celotnega kompleta je 40 €.

Delavnico lahko plačate na TRR SI56 0510 0801 3905 718 (Zavod CITILAB Maribor, Turnerjeva ulica 21A, Maribor), pod opombo vpišite ime delavnice, ali neposredno pred pričetkom prvega dela dogodka.

Za več informacij pišite na info@kreatorlab.si ali pokličite 068/684-671

Od udeležencev pričakujemo osnovno znanje uporabe računalnika (iskanje informacij na spletu, nameščanje programske opreme …) in osnovnošolske fizike (električni tok, napetost, moč …).

Udeleženci lahko prinesejo svoje računalnike ali delajo na naših. Po končani osnovni delavnici, se udeleženci lahko udeležijo lahko dogovorijo za termine treh nadaljnjih delavnic: #SmartBarbieHouse REMOTE#SmartBarbieHouse MOBILE, #SmartBarbieHouse POWER.

Novice