Počitniške delavnice “#SmartBarbieHouse” v angleščini

By 4. julija 2019 Delavnice
 • Vas zanima kaj se skriva pod pokrovom robotske kosilnice?
 • Bi želeli, da vaša velikonočna dekoracija utripa v ritmu vaše najljubše pesmi?
 • Bi si sami izdelali “pametne žaluzije” za katere vam strokovnjaki želijo zaračunat več sto evrov?

Odgovor se skriva v besedi mikrokrmilnik. Majhen čip, ki ga lahko z malo znanja programiranja in elektronike spremenimo v nadvse uporabnega pametnega hišnega pomočnika. Da bi učenje programiranja in elektronike naredili kar se da dostopno širšim množicam, so leta 2003 v Italiji razvili odprtokodno matično ploščo z mikrokrmilnikom, namenjeno hitremu prototipiranju in jo poimenovali Arduino. To platformo so hitro posvojili tako kitajski izdelovalci klonov kot tudi makerji širom po svetu.

Tako smo se v našem fablabu odločili pripraviti že tretjo izvedbo delavnice programiranja in elektronike na platformi Arduino, imenovane #SmartBarbieHouse. Na 5 srečanjih se bomo sprehodili vse od osnov do končnega izdelka – vsak udeleženec si bo lahko izbral lasten projekt s področja avtomatizacije doma, vse projekte pa bomo skupaj sproti preizkušali na “Pametni hiški za barbike”.

Srečevali se bomo v tednu od 8. do 12. 7. 2019, ob 13. uri:

 1. ponedeljek: “Hello world” – Spoznavanje s platformo Arduino, testno ploščico, osnovnimi elektronskimi komponentami in programskim okoljem Arduino IDE.
 2. torek: “Lučke, lučke, lučke” – Spoznavanje osnov programiranja v programskem jeziku C ter vhodov in izhodov na Arduinu.
 3. sreda: “Zaznavanje okolja” – Priklop senzorjev in odčitavanje vrednosti, ki jih vračajo. Osnove objektnega programiranja v C++.
 4. četrtek: “Komunikacija” – Odčitavanje vrednosti preko serijskega terminala (USB kabla) in terminala na mobilni napravi (Bluetooth komunikacija).
 5. petek: “Premikanje” – Uporaba H mosta za krmiljenje DC in koračnega motorja.

Zaradi omejenega števila mest  se je potrebno na delavnico obvezno prijaviti. Ker želimo, da bi vsi udeleženci od delavnice odnesli kar največ, smo vanjo vključili:

 • 5 delavnic po 3 ure
 • 2 mesečni članarini (možnost uporabe naših računalnikov in našega ElektroLaba v času počitnic)
 • Arduino Nano, testna ploščica in osnovne električne komponente, ki jih udeleženci lahko odnesejo domov

Cena celotnega kompleta je 40 €. Delavnica je za dijake brezplačna, saj je sofinancirana s projekta RAST.

Za več informacij pišite na info@kreatorlab.si ali pokličite 068/684-671

Od udeležencev pričakujemo osnovno znanje uporabe računalnika (iskanje informacij na spletu, nameščanje programske opreme …) in osnovnošolske fizike (električni tok, napetost, moč …).

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Udeleženci lahko prinesejo svoje računalnike ali delajo na naših.

Novice